erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
25466
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25466

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Heden twee eigendommen van elk drie traveeën met drie bouwlagen en mansardedak (leien) met twee dakkapellen, in het eerste kwart van de 20ste eeuw een groot empire-getint herenhuis, doch met een oudere (eerste kwart van de 17de eeuw) kern; zichtbaar in de gedecapeerde gevel (nummer 72) met negblokken rond de benedenvensters met doorlopende dorpels die wijzen op vroegere kruiskozijnen en met muurankers. Rechthoekige vensters op eerste en bovenste verdieping: doorlopende lekdrempels en ijzeren leuningen. Rondboogvensters met booglijst op imposten op de bel-etage. Middelloggia's, bij nummer 72 wellicht van latere datum. Kroonlijst met modillons boven geprofileerde cordon.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4na, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25466 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.