erfgoedobject

Neoclassicistisch herenhuis

bouwkundig element
ID
25472
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25472

Juridische gevolgen

Beschrijving

Oorspronkelijk een brede lijstgevel van negen traveeën, twee bouwlagen en zadeldak (pannen), uit de eerste helft van de 19de eeuw. Bepleisterde voorgevel met neoclassicistische inslag. Imitatiebanden op de begane grond. Het vijf traveeën breed middenrisaliet is op de begane grond voorzien van rondboogvensters, een puilijst met meander en rechthoekige bovenvensters met bekronend driehoekig fronton op consoles. In de andere traveeën, rechthoekige vensters, op de bovenverdieping gevat in een geprofileerde omlijsting en bekroond met een druiplijst. Twee rechthoekige deuren met bovenlicht. Gevelbekroning door middel van een gelede architraaf, fries met casementen en kroon- en tandlijst op zware consoles met leeuwenkopjes.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Neoclassicistisch herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25472 (Geraadpleegd op )