erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
25494
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25494

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Diephuis van vier traveeën met drie bouwlagen onder schilddak (pannen ?) opklimmend tot de 18de eeuw en aangepast in de loop van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel boven arduinen plint met kelderluik, horizontaal gelijnd door puilijst en kordonbanden en voorts geritmeerd door rechthoekige vensters gevat in horizontaal en verticaal doorlopende platte banden met verdiepte borstweringen en penanten, eerst genoemde op de bovenste verdieping verrijkt met spiegels. Rechthoekige deur gevat in geprofileerde en geblokte omlijsting van arduin met neuten, een sluitsteen in vorm van een saterkop, bekronende fries met acanthusbladen en gekorniste druiplijst. Deur en aanleunende travee samen bekroond met kroonlijst op consoles (mogelijk voorheen voorzien van balkon). Uitgewerkt hoofdgestel met architraaf, fries met casamenten en kroonlijst op modillons en consoles als gevelbekroning.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25494 (Geraadpleegd op )