Winkelhuis naar ontwerp van P. Buyck

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkelhuis naar ontwerp van P. Buyck

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Patershol en omgeving

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkelhuis

Beschrijving

Ruim breedhuis opgericht als winkel, van acht traveeën en drie bouwlagen, afgedekt met zadeldak (pannen), uit het vierde kwart van de 19de eeuw, naar ontwerp van architect Prosper Buyck (zie opschrift). Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op een onderbouw van hardsteen. Kolossale pilasters scheiden de afwisselend brede en smalle traveeën; begane grond bekroond door middel van hoofdgestel. Rechthoekige vensters in tweede en vierde travee van benedenverdieping gemarkeerd door een vrijstaande, ijzeren, Ionische deelzuil die tevens het hoofdgestel schraagt. Rechthoekige poorten in eerste en derde travee. Op bovenverdiepingen traveeën doorbroken door één, twee of drie gekoppelde rechthoekige vensters naargelang van de traveebreedte; vensters met geriemde omlijstingen en gevat in rechthoekige nissen. Verdiepte panelen sieren de borstweringen. Hoofdgestel met gelede architraaf, onversierde fries en kroonlijst op consoles ter hoogte van de pilasters; gebogen fronton ter hoogte van smal middentravee.