Winkelhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Gent
Straat Oudburg
Locatie Oudburg 22-38, Gent (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gent (actualisaties: 01-01-2006 - 24-09-2007).
  • Adrescontrole Gent (adrescontroles: 25-09-2007 - 25-09-2007).
  • Inventarisatie Gent (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1983).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Winkelhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Patershol en omgeving

Deze bescherming is geldig sinds 03-09-1981.

Beknopte karakterisering

Betrokken personen

Beschrijving

Nummer 16. Ruim breedhuis opgericht als winkel, van acht traveeën en drie bouwlagen, afgedekt met zadeldak (pannen), uit het vierde kwart van de 19de eeuw, naar ontwerp van architect Prosper Buyck (zie opschrift). Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op een onderbouw van hardsteen. Kolossale pilasters scheiden de afwisselend brede en smalle traveeën; begane grond bekroond door middel van hoofdgestel. Rechthoekige vensters in tweede en vierde travee van benedenverdieping gemarkeerd door een vrijstaande, ijzeren, Ionische deelzuil die sevens het hoofdgestel schraagt. Rechthoekige poorten in eerste en derde travee. Op bovenverdiepingen traveeën doorbroken door één, twee of drie gekoppelde rechthoekige vensters naargelang van de travee breedte; vensters met geriemde omlijstingen en gevat in rechthoekige nissen. Verdiepte panelen sieren de borstweringen. Hoofdgestel met gelede architraaf, onversierde fries en kroonlijst op consoles ter hoogte van de pilasters; gebogen fronton ter hoogte van smal middentravee.

Bron: Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1976

Relaties

maakt deel uit van Oudburg

Oudburg (Gent)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.