erfgoedobject

Ensemble van neoclassicistische burgerhuizen

bouwkundig element
ID: 25538   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25538

Juridische gevolgen

Beschrijving

Drie rijhuizen van drie bouwlagen hoog, met een gevelwand ontworpen als een geheel bestaande uit drie partijen (overeenstemmend met de woningen), van respectievelijk twee, drie en twee traveeën breed, afgedekt met een zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel met hardstenen plint. Typische houten 19de-eeuwse winkelpui in elke zijpartij, winkelpui met dieperliggende deur tussen twee afgeronde vensters met doorlopende gekleurde band in glas in lood in de middenpartij; begane grond afgelijnd door doorlopende puilijst die een gebogen fronton vormt ter hoogte van de middentravee. Middenpartij gemarkeerd door kolossale pilasters en verfraaid met pilasterversiering tussen de rechthoekige vensters. Zijpartijen geritmeerd door rechthoekige vensters met geriemde omlijsting met oren en versierde sluitsteen. Cordonlijsten verbinden onderdorpels der vensters. Hoofdgestel, met fries ter hoogte van middenpartij versierd met panelen en gekorniste kroonlijst met tandlijst en klossen boven middenpartij.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1976


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Ensemble van neoclassicistische burgerhuizen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25538 (Geraadpleegd op 09-08-2020)