erfgoedobject

Hoekhuis met apotheek

bouwkundig element
ID: 25541   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25541

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

  • is aangeduid als beschermd monument Hoekhuis met apotheek
    Deze bescherming is geldig sinds 03-09-1981

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Patershol en omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds 03-09-1981

Beschrijving

Hoekhuis van drie travee en drie bouwlagen, afgedekt met schilddak (Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met hardstenen plint voorzien van twee grote keldervensters. Typisch houten 19de-eeuwse apotheekpui, met bewaard apotheekmeubilair, met in middentravee rechthoekige deur met kroonlijst op consoles waarop, voor het bovenlicht, een sculptuur van een zittend hert rust. Houten pilasters met versierde consoles dragen brede kroonlijst die dienst doet als doorlopend balkon voor de tweede verdieping; uitgewerkte gietijzeren leuning. Rechthoekige deurvensters op tweede bouwlaag verfraaid met geprofileerde omlijsting en kroonlijst boven versierde, smalle fries; rechthoekige vensters van hoogste verdieping in geprofileerde omlijstingen met versierde sluitsteen. Hoofdgestel met gelede architraaf, fries met spiegels, kroonlijst op versierde consoles.

Blinde zijgevel in de Zwaanstraat. Aanbouw naast de zijgevel: lijstgevel van vier traveeën en drie bouwlagen, knik van de straat volgend, zadeldak (Vlaamse pannen) met rechthoekige vensters met lekdrempels en afgesloten met kroonlijst.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1976


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoekhuis met apotheek [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25541 (Geraadpleegd op 25-09-2020)