Drie burgerhuizen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Gent
Straat Oudburg
Locatie Oudburg 37-41, Gent (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gent (actualisaties: 01-01-2006 - 24-09-2007).
  • Adrescontrole Gent (adrescontroles: 25-09-2007 - 25-09-2007).
  • Inventarisatie Gent (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1983).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Drie burgerhuizen

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Patershol en omgeving

Deze bescherming is geldig sinds 03-09-1981.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Nummer 33-35-37. Drie rijhuizen van drie bouwlagen met een gevelwand ontworpen als een geheel bestaande uit drie partijen (overeenstemmend met de woningen) van respectievelijk twee, drie en twee traveeën, afgedekt met zadeldak (pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op arduinen sokkel met gebogen en getraliede keldervensters. Houten winkelpui in de middenpartij belijnd door een puilijst bovenverdieping geaccentueerd door middel van geblokte pilasters, gietijzeren balkonleuning voor deurvensters van de bel-etage en bekronend gebogen fronton met stucversiering op uitgewerkte consoles met neorococo-inslag boven middentravee; voorts rechthoekige vensters in geriemde omlijsting met oren, op de tweede verdieping gemarkeerd door een kroonlijst opgenomen in de gekorniste waterlijst en op de derde verdieping verrijkt met sluitsteen met meisjeshoofd. Talrijke kordonlijsten en spiegels op de borstweringen ritmeren de gevel. Hoofdgestel met fries met spiegels, gekorniste kroonlijst met tandlijst op versierde consoles. Gewijzigde begane grond in zijpartijen.

Bron: Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1976

Relaties

maakt deel uit van Oudburg

Oudburg (Gent)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.