erfgoedobject

Ensemble van burgerhuizen

bouwkundig element
ID: 25547   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25547

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Drie burgerhuizen
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Patershol en omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds 03-09-1981

Beschrijving

Drie rijhuizen van drie bouwlagen met een gevelwand ontworpen als een geheel bestaande uit drie partijen (overeenstemmend met de woningen) van respectievelijk twee, drie en twee traveeën, afgedekt met zadeldak (pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op arduinen sokkel met gebogen en getraliede keldervensters. Houten winkelpui in de middenpartij belijnd door een puilijst bovenverdieping geaccentueerd door middel van geblokte pilasters, gietijzeren balkonleuning voor deurvensters van de bel-etage en bekronend gebogen fronton met stucversiering op uitgewerkte consoles met neorococo-inslag boven middentravee; voorts rechthoekige vensters in geriemde omlijsting met oren, op de tweede verdieping gemarkeerd door een kroonlijst opgenomen in de gekorniste waterlijst en op de derde verdieping verrijkt met sluitsteen met meisjeshoofd. Talrijke cordonlijsten en spiegels op de borstweringen ritmeren de gevel. Hoofdgestel met fries met spiegels, gekorniste kroonlijst met tandlijst op versierde consoles. Gewijzigde begane grond in zijpartijen.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1976


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Ensemble van burgerhuizen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25547 (Geraadpleegd op 15-08-2020)