erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID: 25607   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25607

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (pannen) met overkragende en gekorniste kroonlijst op klossen. Volgens een bouwaanvraag van 1911 werd dit herenhuis met aanpalende magazijnen gebouwd in opdracht van de heer Beek-Moerman, handelaar in kaas en koffie.

Het voorgevelparement van witte geglazuurde baksteen op een arduinen plint met keldervensters, wordt horizontaal belijnd door een arduinen puilijst en kordons. De bredere linker zijrisaliet wordt gekenmerkt door een erker, bekroond met een balkon afgesloten door smeedwerk. De borstwerking van de erker is versierd met tegelpanelen, vervaardigd in de ateliers van het Brusselse Maison Helman. Blauwe irissen worden omkaderd door motieven in groene en gele tinten. De rechthoekige vleugeldeur in de smalle rechter deurtravee wordt bekroond door een arduinen druiplijst met bovenlicht, ingevuld met glas in lood.

  • BAECK M. & DEROM S. 2012: Tegels in gevels Gent, Fiets en wandelparcours, Gent, 12-13.
  • BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.

Bron     : -
Auteurs :  Depuydt, Katrijn
Datum  : 2013


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25607 (Geraadpleegd op 06-12-2020)