erfgoedobject

Classicistisch hoekhuis met de Graslei

bouwkundig element
ID
25613
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25613

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Classicistisch hoekhuis met de Graslei
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

 • is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Graslei en Korenlei
  Deze bescherming is geldig sinds 01-04-1952

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Graslei en Korenlei
  Deze bescherming is geldig sinds 20-07-1994

Beschrijving

Classicistisch hoekhuis met de Graslei, uit het derde tot vierde kwart van de 18de eeuw, in de loop van de 19de euw aangepast en met één verdieping verhoogd, doch samen met de huizen op de Gras- en Koornlei, de "Spijker" en het "Vleeshuis" gerestaureerd in het kader van de wereldtentoonstelling van 1913. Gecementeerde baksteenbouw op een zandstenen plint met keldervensters; drie bouwlagen onder een mansardedak (leien). Voorgevel van drie traveeën gemarkeerd door de doorlopende dorpels en stijlen die de basisindeling aangeven. Rechthoekige deur en vensters met sponningbeloop. Blinde uiterste travee. De middentravee loopt uit in een dakvenster met driehoekig fronton. De borstweringen zijn versierd met guirlandes, een opengewerkt paneel op de middentravee en panelen met uitgeholde hoeken onder de daklijst. Twee traveeën brede zijgevel waarvan de tweede travee blind is. Opengewerkte en met festoenen versierde borstwering.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1976


Relaties

 • Is deel van
  Omgeving Graslei en Korenlei

 • Is deel van
  Pensmarkt


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Classicistisch hoekhuis met de Graslei [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25613 (Geraadpleegd op 12-06-2021)