Graanspijker

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Graanspijker

• is aangeduid als beschermd monument Graanspijker

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Graslei en Korenlei

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Graslei en Korenlei

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Omgeving Graslei en Korenlei

Beschrijving

Zou eertijds een verpleeghuis voor melaatsen geweest zijn dat onder toezicht stond van het Sint-Janshospitaal; in 1322 aangekocht door de stad en omgevormd tot stapelplaats voor graan. Heden zijn er vier cafeetjes in onder gebracht, namelijk "De Stad Leuven", "'t Engels Peerd", "De Pensemarkt" en het "Gauden Mandeken".

Gerestaureerd in 1912 onder leiding van Ernest Van Hamme. Volledig opgetrokken uit Doornikse kalksteen telt deze lijstgevel negen traveeën over drie bouwlagen en wordt afgedekt met een zadeldak (pannen). De begane grond ligt nu gedeeltelijk onder het straatniveau. Steekboogdeuren en -vensters op de eerste twee bouwlagen. Spiegelboogvensters overspannen met een ontlastingsboog op de bovenste verdieping. Gootlijst gedragen door kraagstenen van Doornikse kalksteen. Zijpuntgevel met aandak en schouderstukken; spiegelboogvormige vensters. Bakstenen 16de-eeuwse achterbouw verwerkt met grijze natuursteen voor vensteromlijstingen en afwerking van trappen. Drie bouwlagen van zes traveeën uitziend op de Leie. Twee haakse trapgevels (trappen met dakje) worden door een lijstgevel verbonden. Spiegelboogvensters (zie voorgevel). Kleine aanbouwen van baksteen met puntgeveltjes.

• DE POTTER Fr., Gent, van den oudsten tijd tot heden. deel II, P. 464-465.