erfgoedobject

Graanspijker

bouwkundig element
ID: 25614   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25614

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als beschermd monument Graanspijker
  Deze bescherming is geldig sinds 01-04-1952

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Graanspijker
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

 • is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Graslei en Korenlei
  Deze bescherming is geldig sinds 01-04-1952

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Graslei en Korenlei
  Deze bescherming is geldig sinds 20-07-1994

Beschrijving

Zou eertijds een verpleeghuis voor melaatsen geweest zijn dat onder toezicht stond van het Sint-Janshospitaal; in 1322 aangekocht door de stad en omgevormd tot stapelplaats voor graan. Thans zijn er vier cafeetjes in onder gebracht, namelijk "De Stad Leuven", "'t Engels Peerd", "De Pensemarkt" en het "Gauden Mandeken".

Gerestaureerd in 1912 onder leiding van Ernest Van Hamme. Volledig opgetrokken uit Doornikse kalksteen telt deze lijstgevel negen traveeën over drie bouwlagen en wordt afgedekt met een zadeldak (pannen). De begane grond ligt thans gedeeltelijk onder het straatniveau. Steekboogdeuren en -vensters op de eerste twee bouwlagen. Spiegelboogvensters overspannen met een ontlastingsboog op de bovenste verdieping. Gootlijst gedragen door kraagstenen van Doornikse kalksteen. Zijpuntgevel met aandak en schouderstukken; spiegelboogvormige vensters. Bakstenen 16de-eeuwse achterbouw verwerkt met grijze natuursteen voor vensteromlijstingen en afwerking van trappen. Drie bouwlagen van zes traveeën uitziend op de Leie. Twee haakse trapgevels (trappen met dakje) worden door een lijstgevel verbonden. Spiegelboogvensters (zie voorgevel). Kleine aanbouwen van baksteen met puntgeveltjes.

 • DE POTTER Fr., Gent, van den oudsten tijd tot heden. deel II, P. 464-465.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1976


Relaties

 • Is deel van
  Groentenmarkt met omliggende bebouwing

 • Is deel van
  Omgeving Graslei en Korenlei

 • Is deel van
  Pensmarkt

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Graanspijker [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25614 (Geraadpleegd op 05-08-2020)