Classicistisch herenhuis

• is aangeduid als beschermd monument Classicistisch herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Lodewijk XVI-herenhuis

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Patershol en omgeving

Beschrijving

Aanvankelijk mooi maar heden bouwvallig Lodewijk XVI-herenhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder mansardedak (leien, pannen), met dakkapellen, uit de tweede helft van de 18de eeuw, vroeger op de gevel gedateerd 1771. Oorspronkelijk bepleisterde en beschilderde lijstgevel, boven de middentravee onderbroken door een driehoekig fronton met ronde oculus en fijn uitgewerkte guirlandes. Licht getoogde vensters gevat in vlakke rechthoekige en heden gecementeerde omlijsting; gelijkaardige centrale deur. Gevelbekroning door middel van een bepleisterd hoofdgestel met gelede architraaf, in de middentravee ondersteund door twee consoles met voluutjes en festoenen, onversierde fries en kroonlijst. Restauratie aan de gang.

Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke