erfgoedobject

Burgerhuis met trapgevel

bouwkundig element
ID: 25619   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25619

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

  • is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis met trapgevel
    Deze bescherming is geldig sinds 03-09-1981

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Patershol en omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds 03-09-1981

Beschrijving

Diephuis met trapgevel (6 trappen + topstuk) van twee bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen), op een gevelsteen gedateerd 1706. Aangebouwde rechter travee die knik vormt in de rooilijn, onder een houten gootlijst. Traditionele baksteenbouw met verwerking van natuursteen. Gekoppelde rechthoekige vensters op de begane grond met vernieuwde houten kozijnen en stenen kruiskozijoen op de bovenverdieping verrijkt met ontlastingsbogen van alternerend strekse baksteen en zandsteen. Sporen van oorspronkelijke deur in de derde travee; heden toegevoegde deurtravee: rechthoekig met zandstenen latei en negblokken. Doorlopende waterlijsten en muurankers op de borstwering. Achterin, aanleunende oudere vleugel (16de eeuw?) met gotische schouw.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1976


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis met trapgevel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25619 (Geraadpleegd op 13-08-2020)