Twee burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee burgerhuizen

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Patershol en omgeving

Beschrijving

Heden twee identieke enkelhuizen met drie bouwlagen en één travee onder afgewolfd dak (pannen), daterend uit de 19de eeuw (voorheen Plotersgracht 17-19). Bepleisterde en geschilderde lijstgevels, horizontaal geleed door gekorniste cordons en verticaal geritmeerd door geblokte pilasters. Begane grond met vermoedelijk vroegere winkelpui: groot steekboogvenster en deur in vlakke omlijsting met sluitsteen. Smallere steekboogvensters in geprofileerde booglijst op imposten, verrijkt met sluitsteen op de tweede bouwlaag en gekoppelde venstertjes op de bovenste verdieping. Een kroon- en tandlijst op klossen lijnt gevels af.