erfgoedobject

Classicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
25627
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25627

Juridische gevolgen

Beschrijving

Mooi Lodewijk XVI-enkelhuis van drie bouwlagen en vier traveeën met schilddak (? pannen) volgens archiefstukken gedateerd 1785. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel met rechthoekige deur en vensters met geprofileerde omlijsting; op de tweede bouwlaag voorzien van oren en dropmotief; eenvoudige rechthoekige vensters op de bovenste verdieping met lekdrempels op typische Lodewijk XVI-consoles. Versierde borstwering met onversierde panelen op de tweede bouwlaag en panelen met krans en guirlandes op de bovenste verdieping. Gevelbekroning door middel van een eenvoudig hoofdgestel met kroonlijst op paarsgewijs geplaatste klossen.

  • Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 237, 16.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :

Aanvullende informatie

Bij het burgerhuis hoort een achterhuis, dat als één geheel werd geconcipieerd met het voorhuis van 1785, verbonden door een gang met trappenhuis uit dezelfde bouwfase. Het achterhuis bestaat uit een onderkelderd bakstenen volume met twee bouwlagen en twee traveeën onder een laag hellend zadeldak. Van de westgevel, die uitzag op de nu gedempte Plotersgracht, is een plan bewaard in de bouwaanvraag in het Gentse stadsarchief. Het interieur is opgedeeld in twee kamers met behouden 18de-eeuws voorkomen en stucwerk. De gang tussen het voor- en achterhuis volgt de noordelijke perceelsgrens en is opgevat als een bakstenen constructie van twee traveeën met twee bouwlagen onder zadeldak. Het interieur behoudt een trap in classicistische stijl met gedecoreerde trappaal.

  • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000966, Achterhuis met gang en trappenhuis (S.N. 1996).
  • Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 237, 16 [online], https://beeldbank.stad.gent (geraadpleegd op 10 november 2020).
Datum:

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Classicistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25627 (Geraadpleegd op )