Classicistisch burgerhuis

Straat Plotersgracht

omvat de bescherming als monument Classicistisch burgerhuis
gelegen te Plotersgracht 21 (Gent)

omvat de bescherming als monument Classicistisch burgerhuis: achterhuis

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Patershol en omgeving

Beschrijving

Mooi Lodewijk XVI-enkelhuis van drie bouwlagen en vier traveeën met schilddak (? pannen) volgens archiefstukken gedateerd 1785. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met rechthoekige deur en vensters met geprofileerde omlijsting; op de tweede bouwlaag voorzien van oren en dropmotief; eenvoudige rechthoekige vensters op de bovenste verdieping met lekdrempels op typische Lodewijk XVI-consoles. Versierde borstwering met onversierde panelen op de tweede bouwlaag en panelen met krans en guirlandes op de bovenste verdieping. Gevelbekroning door middel van een eenvoudig hoofdgestel met kroonlijst op paarsgewijs geplaatste klossen.

• Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 237, 16.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke

Aanvullende informatie

Bij het burgerhuis hoort een achterhuis, dat als één geheel werd geconcipieerd met het voorhuis van 1785.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000966, Achterhuis met gang en trappenhuis (S.N., 1996).

Verhelst, Julie (22-03-2016 )