Beluik met poortgebouw

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Gent
Straat Plotersgracht
Locatie Plotersgracht 27-35, 35B, Gent (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gent (actualisaties: 01-01-2006 - 24-09-2007).
  • Adrescontrole Gent (adrescontroles: 25-09-2007 - 25-09-2007).
  • Inventarisatie Gent (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1983).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Beluik met poortgebouw

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Patershol en omgeving

Deze bescherming is geldig sinds 03-09-1981.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Vijf huisjes die samen een beluik vormen, ingeplant rondom een binnenplaats, vermoedelijk aangelegd begin twintigste eeuw en gebouwd in een traditionele stijl naar ontwerp van A. Ledoux.

Poortgebouw met twee bouwlagen onder een zadeldak (nok evenwijdig met de straat, Vlaamse pannen), met nummer 39-41, in begin twintigste eeuw vermoedelijk samen hiermee gerestaureerd met toevoeging van achterin gelegen beluikje. Bak- en hardsteenbouw; horizontaal belijnd door waterlijst en afgebiesd met overhoekse muizentand onder de gootlijst. Begane grond met brede korfboogvormige doorgang; bolkozijn op de bovenverdieping.

Nummer 27. Links, dubbelhuis met twee bouwlagen van vier traveeën onder zadeldak (mechanische pannen), uit het eerste kwart van de twintigste eeuw. Bak- en hardsteenbouw; rechthoekige vensters met arduinen vensterkruisen onder streks ontlastingssysteem. Rechthoekige deur met tussendorpel en bovenlicht met middenstijl. Overhoekse muizetand onder de gootlijst.

Nummer 29-31. Twee woningen met ingang in de korfboogvormige doorgang naar de nu gedempte Plottersgracht. Op de bovenverdieping, drie gekoppelde rechthoekige vensters met arduinen tussenstijlen en bovendorpels onder onderaan open gelaten strekse ontlastingsbogen. Doorlopende muizetand.

Nummer 33-35. Gelijkaardige huisjes met twee bouwlagen doch verspringende kroonlijst; nummer 33 met achterinspringende deur onder de bovenverdieping steunend op een houten balk.

Bron: Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1976

Relaties

maakt deel uit van Plotersgracht

Plotersgracht (Gent)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.