Hotel de Nockere

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hotel de Nockere

• omvat de aanduiding als beschermd monument Hotel de Nockere: gevels en daken

Beschrijving

Voormalig "Hotel de Nockere", gebouwd naar ontwerp van J. Colin in 1778 op de plaats van het steen "Hof van Wacken". Monumentale voorgevel gemarkeerd door twee identieke woonvleugels die met elkaar verbonden zijn door een arduinen portiek, die toegang verleende tot de binnenplaats. Elke bepleisterde vleugel op arduinen plint beslaat aan de straatkant zeven traveeën en drie bouwlagen gemarkeerd door een drie traveeën breed middenrisaliet, geaccentueerd door imitatiebanden op de begane grond, een arduinen balustrade voor de vensters van de bel-etage en guirlandes op de borstweringen tussen de bovenverdiepingen. Rechthoekige vensters in uitspringende omlijstingen, op de latei verrijkt met een bewerkte sluitsteen. Gekornist hoofdgestel en attiek als gevelbekroning. De vier traveeën brede zijgevels van de rechtervleugel vertonen eveneens rechthoekige geprofileerde vensteromlijstingen met sluitsteen. De borstweringen zijn hier versierd met spiegels. Rondboogvormige koetspoort met hol geprofileerd, geblokt beloop op neuten met sluitsteen en bekronende gebogen lijst op horizontale aanzetten; geflankeerd door twee deurtjes, waarvan de bovendorpel gedragen wordt door consoles, gekantonneerd door geblokte pilasters waarboven een opengewerkte balustrade. Verbouwde achtergevels.