Hotel de Nockere

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Alternatieve naam Hof van Wacken
Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Gent
Straat Poel
Locatie Poel 7, 8, Gent (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gent (actualisaties: 01-01-2006 - 24-09-2007).
  • Adrescontrole Gent (adrescontroles: 25-09-2007 - 25-09-2007).
  • Inventarisatie Gent (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1983).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hotel de Nockere

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

omvat de bescherming als monument Hotel de Nockere: gevels en daken
gelegen te Poel 7, Poel 8 (Gent)

Deze bescherming is geldig sinds 19-12-2014.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voormalig "Hotel de Nockere", gebouwd naar ontwerp van J. Colin in 1778 op de plaats van het steen "Hof van Wacken". Monumentale voorgevel gemarkeerd door twee identieke woonvleugels die met elkaar verbonden zijn door een arduinen portiek, die toegang verleende tot de binnenplaats. Elke bepleisterde vleugel op arduinen plint beslaat aan de straatkant zeven traveeën en drie bouwlagen gemarkeerd door een drie traveeën breed middenrisaliet, geaccentueerd door imitatiebanden op de begane grond, een arduinen balustrade voor de vensters van de bel-etage en guirlandes op de borstweringen tussen de bovenverd. Rechthoekige vensters in uitspringende omlijstingen, op de latei verrijkt met een bewerkte sluitsteen. Gekornist hoofdgestel en attiek als gevelbekroning. De vier traveeën brede zijgevels van de rechtervleugel vertonen eveneens rechthoekige geprofileerde vensteromlijstingen met sluitsteen. De borstweringen zijn hier versierd met spiegels. Rondboogvormige koetspoort met hol geprofileerd, geblokt beloop op neuten met sluitsteen en bekronende gebogen lijst op horizontale aanzetten; geflankeerd door twee deurtjes, waarvan de bovendorpel gedragen wordt door consoles, gecantonneerd door geblokte pilasters waarboven een opengewerkte balustrade. Verbouwde achtergevels.

Bron: Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1976

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Poel

Poel (Gent)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.