is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis in classicerende barok en achterbouw
Deze vaststelling is geldig sinds
omvat de aanduiding als beschermd monument Herenhuis in classicerende barok en achterbouw
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Ruim herenhuis
Deze vaststelling was geldig van tot
Ruim herenhuis met zeven traveeën, twee bouwlagen, afgedekt met een zadeldak (leien), voorgevel volgens de bouwaanvraag daterend van 1730. Bepleisterde voorgevel in classicerende barokstijl op plint van zandsteen. Oude kelders bewaard. De drie traveeën brede middenpartij, geritmeerd door kolossale pilasters met verguld Korinthisch kapiteel, is (in tegenstelling met het ontwerp bij de bouwaanvraag) één verdieping hoger opgetrokken en bekroond met een driehoekig fronton, versierd met een cirkelvormig ornament, op een gekornist hoofdgestel. Rechthoekige, op de begane grond getraliede, vensters in een vlakke omlijsting. Casementen met uitgeronde hoeken versieren de borstweringen. In de zijpartijen, gemarkeerd door geblokte banden, zijn de vensters voorzien van een doorlopende, vlakke omlijsting. Links rechthoekige poort.
Bijbouw uit dezelfde periode met twee en halve bouwlaag, drie traveeën en een schilddak (leien). Rechthoekige vensters gevat in vlakke, doorlopende omlijstingen, met panelen versierde borstweringen. Steekboogvensters in de halve verdieping onder de kroonlijst.
Drie bouwlagen hoge achterbouw onder schilddak met gecementeerde gevel voorzien van rechthoekige vensters, uit begin 19de eeuw. Zelfde kelders als hoofdgebouw.
Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4na, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)