Herenhuis in classicerende barok en achterbouw

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Gent
Straat Poel
Locatie Poel 19, Gent (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gent (actualisaties: 01-01-2006 - 24-09-2007).
  • Adrescontrole Gent (adrescontroles: 25-09-2007 - 25-09-2007).
  • Inventarisatie Gent (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1983).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Ruim herenhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

omvat de bescherming als monument Herenhuis in classicerende barok en achterbouw
gelegen te Poel 17 (Gent)

Deze bescherming is geldig sinds 26-03-1990.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Ruim herenhuis met zeven traveeën, twee bouwlagen, afgedekt met een zadeldak (leien), voorgevel volgens de bouwaanvraag daterend van 1730. Bepleisterde voorgevel op plint van zandsteen. Oude kelders bewaard. De drie traveeën brede middenpartij, geritmeerd door kolossale pilasters met verguld Corinthisch kapiteel, is (in tegenstelling met het ontwerp bij de bouwaanvraag) één verdieping hoger opgetrokken en bekroond met een driehoekig fronton, versierd met een cirkelvormig ornament, op een gekornist hoofdgestel. Rechthoekige, op de begane grond getraliede, vensters in een vlakke omlijsting. Casementen met uitgeronde hoeken versieren de borstweringen. In de zijpartijen, gemarkeerd door geblokte banden, zijn de vensters voorzien van een doorlopende, vlakke omlijsting. Links rechthoekige poort.

Bijbouw uit dezelfde periode met twee en halve bouwlaag, drie traveeën en een schilddak (leien). Rechthoekige vensters gevat in vlakke, doorlopende omlijstingen, met panelen versierde borstweringen. Steekboogvensters in de halve verdieping onder de kroonlijst.

Drie bouwlagen hoge achterbouw onder schilddak met gecementeerde gevel voorzien van rechthoekige vensters, uit begin 19de eeuw. Zelfde kelders als hoofdgebouw.

  • Stadsarchief Gent, reeks 535, bundel 239, nr. 10.

Bron: Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1976

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Poel

Poel (Gent)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.