erfgoedobject

Herenhuis in classicerende barok en achterbouw

bouwkundig element
ID
25647
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25647

Juridische gevolgen

Beschrijving

Ruim herenhuis met zeven traveeën, twee bouwlagen, afgedekt met een zadeldak (leien), voorgevel volgens de bouwaanvraag daterend van 1730. Bepleisterde voorgevel in classicerende barokstijl op plint van zandsteen. Oude kelders bewaard. De drie traveeën brede middenpartij, geritmeerd door kolossale pilasters met verguld Corinthisch kapiteel, is (in tegenstelling met het ontwerp bij de bouwaanvraag) één verdieping hoger opgetrokken en bekroond met een driehoekig fronton, versierd met een cirkelvormig ornament, op een gekornist hoofdgestel. Rechthoekige, op de begane grond getraliede, vensters in een vlakke omlijsting. Casementen met uitgeronde hoeken versieren de borstweringen. In de zijpartijen, gemarkeerd door geblokte banden, zijn de vensters voorzien van een doorlopende, vlakke omlijsting. Links rechthoekige poort.

Bijbouw uit dezelfde periode met twee en halve bouwlaag, drie traveeën en een schilddak (leien). Rechthoekige vensters gevat in vlakke, doorlopende omlijstingen, met panelen versierde borstweringen. Steekboogvensters in de halve verdieping onder de kroonlijst.

Drie bouwlagen hoge achterbouw onder schilddak met gecementeerde gevel voorzien van rechthoekige vensters, uit begin 19de eeuw. Zelfde kelders als hoofdgebouw.

  • Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 239, nummer 10.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1976


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuis in classicerende barok en achterbouw [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25647 (Geraadpleegd op 12-05-2021)