Burgerhuis met achterhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis met achterhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning anno 1693

Beschrijving

Breedhuis met zes traveeën, twee bouwlagen, afgedekt met een zadeldak (Vlaamse pannen), in cartouches verkeerd gedateerd ANNO 1693, vermoedelijk 1593 met aanpassingen van 1693 (zie frontons). Bak- en zandsteenbouw. Bovenverdieping uitlopend op twee in- en uitgezwenkte geveltoppen. Gekoppelde rechthoekige, verlaagde vensters, oorspronkelijk met kruiskozijnen, voorzien van speklagen ter hoogte van de dorpels gevat tussen negblokken en bekroond met een waterlijst. De uiterste vensters van elk geveltje zijn op de bovenverdieping gemarkeerd door een gebogen fronton. De bolkozijnen in de geveltop zijn bekroond met een driehoekig en de oculi met een gebogen fronton. Sporen van platte banden rondom de oculi.

Bakstenen achtertrapgevel.

16de-eeuws achterhuis oorspronkelijk uitziend op de gedempte Houtlei.