erfgoedobject

Burgerhuis met achterhuis

bouwkundig element
ID
25650
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25650

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning anno 1693
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Breedhuis met zes traveeën, twee bouwlagen, afgedekt met een zadeldak (Vlaamse pannen), in cartouches verkeerd gedateerd ANNO 1693, vermoedelijk 1593 met aanpassingen van 1693 (zie frontons). Bak- en zandsteenbouw. Bovenverdieping uitlopend op twee in- en uitgezwenkte geveltoppen. Gekoppelde rechthoekige, verlaagde vensters, oorspronkelijk met kruiskozijnen, voorzien van speklagen ter hoogte van de dorpels gevat tussen negblokken en bekroond met een waterlijst. De uiterste vensters van elk geveltje zijn op de bovenverdieping gemarkeerd door een gebogen fronton. De bolkozijnen in de geveltop zijn bekroond met een driehoekig en de oculi met een gebogen fronton. Sporen van platte banden rondom de oculi.

Bakstenen achtertrapgevel.

16de-eeuws achterhuis oorspronkelijk uitziend op de gedempte Houtlei.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1976


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis met achterhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25650 (Geraadpleegd op 18-04-2021)