Flatgebouw, gedateerd 1909

Beschrijving

Flatgebouw van vijf bouwlagen met een plat dak. Volgens de ronde, bolle gevelsteen op de sokkel, opgebouwd uit verschillende reliëftegels en omgeven door appel- en bladerkrans met strik, te dateren in 1909. Daaronder is een steen ingemetseld met het opschrift "Van Herrewege & De Wilde - Architectes et Constructeurs - The Leeds Fireclay Co LTD Leeds". De ontwerpen van de gevel en van het interieur worden echter toegeschreven aan architect Albert Van huffel die vanaf 1903 voor het aannemersbedrijf Van Herrewege & De Wilde werkte.

De lijstgevel van vier traveeën en vijf bouwlagen is opgebouwd uit gele baksteen en geprefabriceerde oranjekleurige geglazuurde tegels. De tegels zijn volgens het opschrift afkomstig van The Leeds Fireclay Company Limited uit Engeland, een bedrijf gespecialiseerd in terracotta.

Volgens de bouwaanvraag is het gebouw op te splitsen in twee delen: rechts de eigenlijke woning, links een aantal flats. De begane grond heeft dan ook twee rondboogdeuren in de uiterste traveeën met daartussen twee gedrukte korfboogvormige vensters. De sokkel van het flatgebouw is bekleed met oranjekleurige terracottategels. De bovenverdiepingen van gele baksteen zijn verticaal gemarkeerd door twee, over drie bouwlagen doorlopende loggia's, gekenmerkt door negblokken en geprofileerde doorlopende rechtstanden van oranje terracottategels. De onderdorpel van de vensters zijn telkens voorzien van een tegel met een geul voor de afwatering. De hoogste verdieping is doorbroken met acht kleine rechthoekige vensters. De daklijst is voorzien van een kwartrond profiel.

In 1988 liep het pand zware schade op na een gasontploffing. Enkele oorspronkelijke elementen, zoals het schrijnwerk, zijn hierdoor verloren gegaan.

• BAECK M. & DEROM S. 2012: Tegels in gevels Gent, Fiets en wandelparcours, Gent, 18-19.
  • BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.

Auteurs: Depuydt, Katrijn