Burgerhuis met achterhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis met achterhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Diephuis van vier traveeën en drie bouwlagen met afgewolfde bedaking (Vlaamse pannen) met dakkapel. Bepleisterde lijstgevel met Lodewijk XVI-inslag uit tweede helft 18de eeuw. Hardstenen plint voorzien van kelderluik. Begane grond met imitatiebanden en vlakke sluitstenen onder de smalle puilijst. Traveeën op bovenverdieping gescheiden door vlakke kolossale pilasters welke een hoofdgestel dragen: fries met trigliefen en guttae en kroonlijst op klossen. Verdiepte borstwering met meandermotief gevat tussen postamenten; borstwering met casementen. Rechthoekige vensters, op bovenverdieping opgenomen in geprofileerde omlijstingen. Rechthoekige deuren in zijtraveeën; linker deur toegang tot open doorgang, voorzien van posten met kwarthol profiel.

Achtergevel: verankerde bakstenen puntgevel van drie traveeën en drie bouwlagen met getoogde vensters. Door baksteenbouw van vier bouwlagen met plat dak uit 19de eeuw verbonden met achterbouw: breedhuis van twee bouwlagen onder sterk hellend zadeldak (Vlaamse pannen) voorzien van dakkapel, grotendeels opgetrokken uit onregelmatig gekapte Doornikse kalksteen en vermoedelijk daterend uit 13de-14de eeuw, gelegen achter het heden afgesloten Schuurkenstraatje tussen Van Stopenberghestraat en Nodenaysteeg, parallel aan de Veldstraat. Deel uitmakend van een groter, doch met uitzondering van enkele muren en aangepaste kelder, verdwenen complex. Mogelijk te identificeren als het "steen" van de familie Nodenay (zie Nodenaysteeg).