Neoclassicistisch hoekhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Gent
Straat Predikherenlei
Locatie Predikherenlei 13, Gent (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gent (actualisaties: 01-01-2006 - 24-09-2007).
  • Adrescontrole Gent (adrescontroles: 25-09-2007 - 25-09-2007).
  • Inventarisatie Gent (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1983).

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Neoclassicistisch hoekhuis

Deze bescherming is geldig sinds 01-07-1987.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Neoclassicistisch hoekhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Neoclassicistisch hoekhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde lijstgevel met omlopende hardstenen sokkel met getraliede keldergaten. Hoek met inspringende afronding. Begane grond met afgevlakte bossage, afgezoomd door omlopende puilijst. Twee middentraveeën met deurvensters gemarkeerd door balkon met balustrade, rustend op uitgerokken rolwerkconsoles met druipstenen. Benedenvensters in rechthoekige nissen en voorzien van lekdrempelconsoles. Vensters van tweede bouwlaag met pilastervormige rechtstanden en bekroond met gebogen fronton met tandlijst en klossen op versierde consoles. Vensters van hoogste verdieping gevat in geriemde omlijsting met oren verfraaid met sluitsteen en festoenen. Verdiepte borstwering gevat tussen postamenten met balustervulling. Omlopend hoofdgestel met fries met casementen, kroonlijst met tandlijst en klossen op consoles. Zijgevel: bepleisterde gevel van vier traveeën, waarvan eerste travee met zelfde ordonnantie als voorgevel. Hoog rondboogvenster met gezandstraald glas met bloemenkorf.

Bron: Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1976

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Predikherenlei

Predikherenlei (Gent)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.