Neoclassicistisch hoekhuis

Beschrijving

Neoclassicistisch hoekhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde lijstgevel met omlopende hardstenen sokkel met getraliede keldergaten. Hoek met inspringende afronding. Begane grond met afgevlakte bossage, afgezoomd door omlopende puilijst. Twee middentraveeën met deurvensters gemarkeerd door balkon met balustrade, rustend op uitgerokken rolwerkconsoles met druipstenen. Benedenvensters in rechthoekige nissen en voorzien van lekdrempelconsoles. Vensters van tweede bouwlaag met pilastervormige rechtstanden en bekroond met gebogen fronton met tandlijst en klossen op versierde consoles. Vensters van hoogste verdieping gevat in geriemde omlijsting met oren verfraaid met sluitsteen en festoenen. Verdiepte borstwering gevat tussen postamenten met balustervulling. Omlopend hoofdgestel met fries met casementen, kroonlijst met tandlijst en klossen op consoles.

Zijgevel: bepleisterde gevel van vier traveeën, waarvan eerste travee met zelfde ordonnantie als voorgevel. Hoog rondboogvenster met gezandstraald glas met bloemenkorf.

Aanvullende informatie

Het neoclassicistische hoekpand is gebouwd naar ontwerp van Migom en Ramont, architectes-entrepreneurs uit Gent, naar een bouwaanvraag van 1878.

• Stadsarchief Gent, Bouwdossiers, G12, 1878 Q1 en Q1bis.
  • Informatie verkregen van Anneleen Cassiman, oktober 2019.