erfgoedobject

Hoekhuis

bouwkundig element
ID
25683
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25683

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Hoekhuis met drie bouwlagen en mansardedak (leien) met dakkapellen uit einde 19de eeuw; opgetrokken uit zandsteen op een onderbouw van breuksteen en arduin. Voorgevel van twee ongelijke traveeën; smalle deurtravee met rechthoekige deur en vensters gevat in arduinen omlijsting en bekronend gebogen fronton. Brede zijtravee met drielicht met balustrades als borstwering; zware loggia op consoles op de tweede verdieping met versierde panelen op borstwering en bekronende balustrade. Bredere zijgevel (Jodenstraat) van twee gelijkaardige traveeën waarvan de rechtertravee uitgewerkt als risaliet. De gevels worden afgelijnd met een geprofileerde arduinen cordon onder de kroonlijst op modillons.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4na, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hoekhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25683 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.