erfgoedobject

Hoekhuis ontworpen door M. De Noyette

bouwkundig element
ID
25686
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25686

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoekhuis met de Brabantdam, drie bouwlagen onder afgesnuit dak (leien) met dakkapellen, van 1885 naar ontwerp van architect M. De Noyette in eclectische stijl met neorenaissance- en barok-inslag. Baksteenbouw verrijkt met witte speklagen en arduin voor venster- en deuromlijstingen. Voorgevel van vier traveeën, horizontaal belijnd door middel van kordons en speklagen, op de bovenverdieping verticaal gemarkeerd door afgeronde nissen uitlopend op dakvensters met overkragend afgesnuit dak rustend op houten balusters; derde travee met risaliet uitlopend op geveltop uitgewerkt als verhoogd halsgeveltje met vleugelstukken en bekronende siervaas. Brede korfboogvormige benedenvensters en kleinere bovenvensters, op de beletage voorzien van ijzeren balkons. Zelfde derde travee, in opstand meer geaccentueerd door uitgewerkte houten loggia onder een leien bedaking en gekoppeld rondboogvenster met deelzuiltje op de bovenverdieping Sierankers.

Afgesnuite hoektravee met rondboogdeur, geflankeerd door geringde halfzuilen; bekronend ijzeren balkon op uitgewerkt kraagstuk voor een rijk versierd deurvenster. Klein opgehangen houten balkon met bekronend dakje en houten dakkapel met tentdak met hoge vorstkam. Een gelijkaardige zijtravee in de Brabantdam. Gevelbekroning door middel van een overkragende houten kroonlijst op uitgewerkte modillons.

  • s.n. 1891: L'emulation XVI Année, planche 15.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1976


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoekhuis ontworpen door M. De Noyette [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25686 (Geraadpleegd op 12-06-2021)