erfgoedobject

Hotel de Smet de Naeyer

bouwkundig element
ID
25690
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25690

Juridische gevolgen

Beschrijving

Herenhuis, voormalig zogenaamd Hotel de Smet de Naeyer, met aan de straatkant, uitziend op een met een hek afgesloten tuintje, L-vormig gebouwde vleugels; volgens bouwaanvraag vermoedelijk in kern opklimmend tot 1776, doch aangepast in empirestijl begin 19de eeuw. Bepleisterde lijstgevels van drie en vier traveeën, twee bouwlagen en afgewolfde daken (pannen) met vier dakkapellen, uitziend op de voortuin. Rechthoekige vensters voorzien van rolluikkasten, gevat in een geprofileerde omlijsting. Twee deurvensters met gietijzeren balustrades op consoles. Fries met palmetten en griffioenen onder de cordon die de onderdorpels der bovenvensters verbindt. Aanbouwsel van één bouwlaag met een bekronend balkonhek (eerste kwart 19de eeuw) bevat een korfboogvormige, geblokte poort geflankeerd door pilasters met lijstkapitelen waarop een hoofdgestel rust. De straatgevel van de haakse rechtervleugel is vier traveeën breed. Doorlopend fries markeert de twee geledingen. Geprofileerde vensteromlijstingen rondom de bovenvensters. Bekroond driehoekig fronton boven de twee middentravee, voorzien van een oeil-de-boeuf met festoenen.

Voortuintje afgesloten door een gietijzeren hek tussen twee arduinen pijlers met vaasbekroning.

Bepleisterde lijstgevels aan de binnenplaatszijde: rechthoekige vensters met lekdrempels.

  • Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 250, nummer 4.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hotel de Smet de Naeyer [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25690 (Geraadpleegd op )