erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
25692
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25692

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Neoclassicistisch-getint enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen, onder zadeldak (pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel met hardstenen plint, begane grond met imitatiebanden en geledingen gemarkeerd door hardstenen cordons. Getoogde deur en benedenvensters met versierde lekdrempelconsoles en sluitsteen. Centrale loggia en rechthoekige vensters van tweede bouwlaag ingeschreven in rondbooglijst met versierde sluitsteen; boogveld gevuld met putti en medaillon in stucwerk. Getoogde vensters van hoogste verdieping gevat in geriemde omlijsting met oren en versierde sluitsteen. Hoofdgestel met gelede architraaf, stucco rolwerk in de fries, kroonlijst op modillons en met rechte en overhoekse tandlijst.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25692 (Geraadpleegd op )