erfgoedobject

Hoekhuis

bouwkundig element
ID
25695
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25695

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoekhuis van drie traveeën en drie bouwlagen, onder schilddak (nok loodrecht op de straat, leien), kern vermoedelijk daterend uit de 18de eeuw. Voorgevel in empirestijl opgetrokken in 1828 naar ontwerp van architect C. De Schilder. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel op hardstenen plint, met enkelhuisopstand. Begane grond in afgevlakte bossage afgelijnd door doorlopend balkon op rolwerkconsoles en met empireleuning. Tweede bouwlaag met rondboogvormige deurvensters met booglijst op imposten en penanten met schijnvoegen. Langgerekt casement met typische empireversiering in gietijzer onder rechthoekige vensters van hoogste verdieping met doorgetrokken onderdorpels. Deels omlopend hoofdgestel met gelede architraaf, brede onversierde fries en kroonlijst op klossen. Zijgevel van zes traveeën en drie bouwlagen: verankerde en bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel met rechthoekige vensters met lekdrempel; benedenvensters van voor- en zijgevel beluikt. Kroonlijst deels op klossen.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoekhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25695 (Geraadpleegd op )