Herenhuis in empirestijl

Beschrijving

Herenhuis in empirestijl opgetrokken in 1821 naar ontwerp van architect J.B. Van de Cappelle. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel op natuurstenen plint; oorspronkelijk met dubbelhuisopstand, doch later verdeeld in twee woningen waarvoor deur links van poort in middentravee werd toegevoegd. Uitspringend middenrisaliet van drie traveeën met imitatiebanden, begrensd door geblokte hoekbanden en bekroning met driehoekig fronton, kenmerkend voor de 18de eeuw, doet verouderd aan. Begane grond met afgevlakte bossage afgetekend door gekorniste hardstenen puilijst. Zijrisalieten begrensd door geblokte hoekband en voorts gemarkeerd door casement met centrale medaillon met ingeschreven profielportret gevat tussen symmetrisch geschikt bladwerk. Middenrisaliet voorts nog geaccentueerd door de rechthoekig deurvensters ingeschreven in rechthoekige omlijsting met booglijst op pilastervormige rechtstanden en bekroond door rechte kroonlijst; rechthoekige vensters van hoogste verdieping in geriemde omlijsting met doorgetrokken onderdorpels. Rechthoekige muuropeningen. Gevelbekroning door middel van gelede architraaf, fries ter hoogte van middenrisaliet met versierde casementen gevat tussen uitgerokken consoles, gekorniste kroonlijst op klossen.