erfgoedobject

Klooster der Ursulinen

bouwkundig element
ID
25706
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25706
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Voormalig "Klooster der Ursulinen", heden Rijkswachtkazerne. Sterk verminkte en verbouwde voorgevel van zes traveeën met drie bouwlagen, twee resterende traveeën met één bouwlaag en sporen van een inrijpoort, met kern uit de tweede helft van de 17de eeuw aangepast in de loop van de 19de eeuw. Verankerde baksteenbouw, links vier behouden doch vergrote 17de-eeuwse benedenvensters: rechthoekig in vlakke omlijsting met oren en bekronende druiplijst; een gelijkaardig bovenvenster in de eerste travee. Verder verbouwde rechthoekige vensters en toegevoegde deur op de begane grond. Links sporen van een geblokte rondboogdeur op neuten met geprofileerde imposten.

Recente inrijpoort en sobere neogotische gebouwen, in L-vorm ingeplant rondom een geplaveide binnenplaats. Bakstenen gebouwen met drie bouwlagen onder zadel- en mansardedaken (leien) met getrapte dakvensters en dakkapelletjes, uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Verbouwde begane grond met garagepoorten.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4na, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Klooster der Ursulinen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25706 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.