Restant van een herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Restant van een herenhuis

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee stadswoningen

Beschrijving

Heden twee huizen doch vermoedelijk samen met nummer 9-11 voorheen één groot herenhuis uit de 18de eeuw.

Nummer 5. Behouden verankerde en bepleisterde, vier traveeën brede zijvleugel met twee bouwlagen en mansardedak (kunstleien). Rechthoekige bovenvensters in vlakke omlijsting met arduinen lekdrempels. Verbouwde begane grond met inrijpoort.

Nummer 7. Vermoedelijk hoger opgetrokken middentravee, heden gedecapeerd. Baksteenbouw, met drie bouwlagen van twee traveeën en bekronend pseudo-driehoekig fronton op vlakke pilasters; centrale drielobbige oculus. Gewijzigde rechthoekige vensters in gecementeerde omlijsting met ijzeren leuningen op de bovenverdieping. Sporen van ontlastingsboog met zandstenen sluitsteen in de middenpenant van de begane grond (oudere kern?). Achterpuntgevel gecementeerd.

Nummer 5 werd gesloopt en vervangen door nieuwbouw.