Huis de Rave

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Gent
Straat Schepenhuisstraat
Locatie Schepenhuisstraat 2, Gent (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gent (actualisaties: 01-01-2006 - 24-09-2007).
  • Adrescontrole Gent (adrescontroles: 25-09-2007 - 25-09-2007).
  • Inventarisatie Gent (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1983).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Huis de Rave

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Huis De Rave

Deze bescherming is geldig sinds 13-12-1977.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Zogenaamd "Huis de Rave", hoekhuis met de Onderstraat, twee bouwlagen en twee traveeën brede voorgevel met trapgevel onder zadeldak (Vlaamse pannen), in kern opklimmend tot de eerste helft van de 17de eeuw, volgens archiefstukken verbouwd in 1746. Heden beschilderde bak- en zandsteenbouw; gewijzigde bovenvensters onder meer een blind venster, behouden kruiskozijn in geveltop afgelijnd door waterlijsten; panelen met voorstelling van een "raaf" op de borstwering. Verbouwde begane grond in 1746 met rechthoekige deur met gestrekte tussendorpel en waaier en groot rechthoekig venster. Zijgevel (Onderstraat) van vijf traveeën waarvan de twee rechter traveeën naast de hoek met zelfde verbouwde gevelordonnantie als voorgevel. Oorspronkelijk behouden drie linker traveeën met verspringende bouwlagen: onderbouw met gewelfde kelderverdieping met luik en getraliede bolkozijnen, behouden kruiskozijnen met getralied bovenlicht op de bovenverdieping met zogenaamde "voutekamer". Mooi uitgewerkte muurankers.

  • HEINS A. 1909: Rue des Grainiers 30. Maison dite: De Rave. Inventaire archéologique de Gand, 485.

Bron: Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1976

Aanvullende informatie

Aan de voorgevel van het hoekgebouw bevinden zich cartouches met opschrift "anno" en met jaartal "1736", respectievelijk aan de linker- en rechterzijde van het zolderraam. Op de borstwering van voor- en zijgevel bevinden zich identieke cartouches met voorstelling van een "raaf".

In 1984 werden de vier zwaar beschadigde cartouches gereconstrueerd in witte steen door Gerard Thienpont, beeldhouwer (Eke Nazareth). Daarna werd polychromie en bladgoud aangebracht.

  • Informatie verstrekt door E. Thienpont.

Driessen, Caroline (20-02-2014 )

Relaties

maakt deel uit van Schepenhuisstraat

Schepenhuisstraat (Gent)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.