Huis de Rave

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis de Rave

• is aangeduid als beschermd monument Huis De Rave

Beschrijving

Huis de Rave, hoekhuis met de Onderstraat, twee bouwlagen en twee traveeën brede voorgevel met trapgevel onder zadeldak (Vlaamse pannen), in kern opklimmend tot de eerste helft van de 17de eeuw, volgens archiefstukken verbouwd in 1746. Heden geschilderde bak- en zandsteenbouw; gewijzigde bovenvensters onder meer een blind venster, behouden kruiskozijn in geveltop afgelijnd door waterlijsten; panelen met voorstelling van een "raaf" op de borstwering. Verbouwde begane grond in 1746 met rechthoekige deur met gestrekte tussendorpel en waaier en groot rechthoekig venster. Zijgevel (Onderstraat) van vijf traveeën waarvan de twee rechter traveeën naast de hoek met zelfde verbouwde gevelordonnantie als voorgevel. Oorspronkelijk behouden drie linker traveeën met verspringende bouwlagen: onderbouw met gewelfde kelderverdieping met luik en getraliede bolkozijnen, behouden kruiskozijnen met getralied bovenlicht op de bovenverdieping met zogenaamde "voutekamer". Mooi uitgewerkte muurankers.

• HEINS A. 1909: Rue des Grainiers 30. Maison dite: De Rave. Inventaire archéologique de Gand, 485.

Aanvullende informatie

Huis De Raeve werd in de vroege jaren 1980 gerestaureerd volgens plannen van 1979, opgemaakt door de stedelijke Dienst voor Monumentenzorg en Stadsarcheologie. Verantwoordelijke architect was Jo Lefebure, maar ook andere collega’s waren bij het project betrokken, waaronder Jan De Wit en Jan De Block. Het ontwerp verzoende de historische erfgoedelementen met opvallend eigentijdse ingrepen.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, Litt S-35-79.
  • DE KOONING M. (red.) 1988: Architectuur als Buur. Panorama van Gent en omstreken 1968-1988, Gent.

Aan de voorgevel van het hoekgebouw bevinden zich cartouches met opschrift "anno" en met jaartal "1736", respectievelijk aan de linker- en rechterzijde van het zolderraam. Op de borstwering van voor- en zijgevel bevinden zich identieke cartouches met voorstelling van een "raaf".

In 1984 werden de vier zwaar beschadigde cartouches gereconstrueerd in witte steen door Gerard Thienpont, beeldhouwer (Eke Nazareth). Daarna werd polychromie en bladgoud aangebracht.

• Informatie verstrekt door E. Van Lancker.