erfgoedobject

Neoclassicistisch gevelscherm

bouwkundig element
ID
25728
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25728

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch gevelscherm van negentien traveeën en drie en een halve bouwlagen van 1837. Bepleisterde lijstgevels en hardstenen plint, gemarkeerd door de doorlopende dorpels en het hoofdgestel die de basisindeling aangeven. Licht vooruitspringend middenrisaliet van zeven traveeën geaccentueerd door een driehoekig fronton boven de vensters van de bel-etage, geflankeerd door twee zijpartijen van zes traveeën die elk, met de drie uiterste traveeën vooruitspringen en voorzien zijn van een kroonlijst boven de vensters van de bel-etage. Rondboogarcade op de begane grond, die vensters en deuren bevatten, in het middenrisaliet versierd met imitatiebanden, bij de laatste vier traveeën vervangen door rechthoekige muuropeningen met art nouveau-inslag. Rechthoekige bovenvensters met geprofileerde omlijstingen. Gevelbekroning door middel van een attiekverdieping.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4na, Brussel - Gent.
Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch gevelscherm [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25728 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.