is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Serpentstraat
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning
Deze vaststelling was geldig van tot
Gedeeltelijk ingestort en gesloopt huis uit de 17de eeuw. Oorspronkelijk een trapgevel van vier traveeën en drie bouwlagen, opgetrokken uit baksteen. De vroegere kruiskozijnen met ontlastingsbogen en waterlijsten waren vervangen door rechthoekige vensters. Houten winkelpui.
Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4na, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Waar men in de inventaristekst van 1976 nog de slechte bouwfysische toestand van het historische pand aanhaalt, werd het pand anno 2019-2021 grotendeels gesloopt en gereconstrueerd. De middeleeuwse kelder bleef onaangeroerd en is bewaard. Daarenboven is het natuurstenen deel van de voorgevel bewaard, te dateren uit de 13de-14de eeuw en opgetrokken in Doornikse kalksteen. Ook gelijkaardige delen van de langsmuren op de gelijkvloerse en eerste verdieping zijn geïntegreerd in de reconstructie.