Herenhuis van 1850

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis van 1850

Beschrijving

Voormalig herenhuis van 1850, in de periode 1919-1942 ingericht als rijkswachtkazerne, gerenoveerd als woning met winkel in 1995-1996. Het aangrenzende haakse pand IJzerenweg nummer 2 was de voormalige bijhorende gevangenis, heden aangepast als woning.

Gedecapeerde, neoclassicistische lijstgevel van vier traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nokrichting parallel aan de straat, mechanische pannen). Rechthoekige vensters met vernieuwd houtwerk, arduinen lateien en doorgetrokken lekdrempels. Rechthoekige deur in arduinen entablementomlijsting. Verzonken muurankers en bepleisterde, geprofileerde daklijst. Volledig vernieuwd interieur met enkele gerecupereerde balken.

• BUTS L., De Rijkswacht te Heist-op-den-Berg 1796-1996 en te Booischot 1919-1942, Heist-op-den-Berg, 1996.