erfgoedobject

Stadswoning

bouwkundig element
ID
25731
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25731

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Stadswoning
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Serpentstraat
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

De stadswoning betreft een dwarshuis van twee bouwlagen afgedekt met een zadeldak (pannen), en gaat terug tot de eerste helft van de 17de eeuw. De voorgevel is een bakstenen trapgevel – gebouwd ter vervanging van een oorspronkelijk houten gevel - van vier traveeën en twee bouwlagen in bak- en zandsteenbouw met kruisvensters, bogen, horizontale lijsten en dekstenen.

Op de begane grond zijn de drie rechtertraveeën in de tweede helft van de 19de eeuw verbouwd tot houten winkelpui met centrale deur. De pui is overspannen met een bogenrij voorzien van verdiepte velden. De verdieping is over de gehele breedte opengewerkt met vier gekoppelde kruisvensters afgelijnd door waterlijsten. Op verscheidene plaatsen zijn nog de duimen van de buitenluiken zichtbaar. De vier vensters worden bekroond door zandstenen bogen met blinde boogvelden.

De geveltop heeft twee rechthoekige zolderopeningen met afgeschuinde kanten met rondbogen en eveneens blinde boogvelden. De lateien worden ondersteund door geprofileerde consoles. In de top zelf bevindt zich een kleine rechthoekige zolderopening (vermoedelijk oorspronkelijk voor de hijsbalk).

De achtergevel is een puntgevel. De oorspronkelijke inwendige indeling van het huis is gewijzigd. Het bezit wel nog drie langsgerichte kelders met tongewelven. Toegang tot de kelder werd vroeger verzekerd langs een natuurstenen trap in de westhoek aan de straatzijde.

  • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, dossiernummer DO000413, Serpentstraat 4, bouwhistorisch onderzoek (ESTHER J.P. 1976).
  • BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stadswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25731 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.