Teksten van Stadswoning met trapgevel

Stadswoning met trapgevel ()

De stadswoning van twee bouwlagen is afgedekt met een zadeldak (Vlaamse pannen), en gaat terug tot de eerste helft van de 17de eeuw. De voorgevel is een bakstenen trapgevel – gebouwd ter vervanging van een oorspronkelijk houten gevel - van vier traveeën en twee bouwlagen in bak- en zandsteenbouw met kruisvensters, bogen en horizontale lijsten.

Op de begane grond zijn de drie linkertraveeën verbouwd tot houten winkelpui. De pui is overspannen met een bogenrij voorzien van verdiepte velden. De verdieping is over de gehele breedte opengewerkt met vier gekoppelde kruisvensters met kwartholprofilering. Op verscheidene plaatsen zijn nog de duimen van de buitenluiken zichtbaar. De latei is geprofileerd en als waterlijst over de gehele breedte van de gevel doorgetrokken. De vier vensters worden bekroond door zandstenen bogen met blinde boogvelden.

De geveltop heeft twee oorspronkelijk gedeelde vensteropeningen, elk bekroond met een rondboog en blind boogveld. In de top klimt de waterlijst langs de rechtstanden van het zoldervenster omhoog. In de vernieuwde top bevinden zich nog een blinde omlijste oculus en sporen van cartouches.

De achtergevel is een bakstenen tuitgevel. De oorspronkelijke inwendige indeling van het huis is gewijzigd. Het huis is volledig onderkelderd. Aan de straatzijde bevindt zich een kelder met kruisgewelf met rechts een trap naar de straat toe. Achteraan zijn de kelders afgedekt met troggewelven.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, dossiernummer DO000413, Serpentstraat 4, bouwhistorisch onderzoek (ESTHER J.P. 1976).
  • BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.

Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke

Trapgevel (7 treden + topstuk) van vier traveeën en twee bouwlagen met zadeldak (Vlaamse pannen), opgetrokken uit bak- en zandsteen in de 16de eeuw. Gemarkeerde vensterregisters door waterlijsten. Gekoppelde kruiskozijnen met overspannende rondbogen (of sporen ervan). In de top klimt de waterlijst langs de rechtstanden van het zoldervenster omhoog, sporen van cartouches en blinde oculus in de vernieuwde top. Verbouwde winkelpui.