Koninklijke Nederlandse Schouwburg

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Gent
Straat Sint-Baafsplein
Locatie Sint-Baafsplein 17, Gent (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gent (actualisaties: 01-01-2006 - 24-09-2007).
  • Adrescontrole Gent (adrescontroles: 25-09-2007 - 25-09-2007).
  • Inventarisatie Gent (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1983).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Koninklijke Nederlandse Schouwburg

Deze bescherming is geldig sinds 10-07-1986.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Koninklijke Nederlandse Schouwburg

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Koninklijke Nederlandse Schouwburg, opgericht in eclectische stijl, naar ontwerp van Edmond De Vigne, daterend van 1897-1898. Voorgevel met voornamelijk neorenaissance elementen, van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, leien) waarop vorstkam, tussen twee zijpuntgevels bekroond met siervaas. Lijstgevel van hardsteen begane grond in rustiek werk afgelijnd door gekorniste puilijst; bovenverdieping horizontaal gemarkeerd door bekronend hoofdgestel steunend op klassiek geordonneerde pilasters en halfzuilen. Sterk gemarkeerde middenpatrij van drie traveeën bekroond met monumentale puntgevel waarachter zadeldak (nok loodrecht op de straat, leien) met vorstkam en kleine dakkapellen; rondboogvormig tympanon met mythologisch tafereel in mozaïek "Apollo en de muzen van de Parnassus" naar kartons van Constant Montald. Bovenverdieping van middenpartij begrensd door dubbele rij halfzuilen waartussen nissen met beelden gevat zijn. Begane grond met rondboogdeuren, bovenverd. met drielichtskozijnen. Voor middenpartij ruim portaal uitgevoerd in bossage met rondbogenarcade onder een omlopende balustrade. Links en rechts: achteruit springende zijaanbouw van één travee en twee bouwlagen aansluitend bij eerste twee geledingen van voorgevel.

Bron: Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1976

Relaties

maakt deel uit van Sint-Baafsplein

Sint-Baafsplein (Gent)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.