Koninklijke Nederlandse Schouwburg

Beschrijving

Koninklijke Nederlandse Schouwburg, opgericht in eclectische stijl, naar ontwerp van Edmond De Vigne, daterend van 1897-1898. Voorgevel met voornamelijk neorenaissance elementen, van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, leien) waarop vorstkam, tussen twee zijpuntgevels bekroond met siervaas. Lijstgevel van hardsteen begane grond in rustiek werk afgelijnd door gekorniste puilijst; bovenverdieping horizontaal gemarkeerd door bekronend hoofdgestel steunend op klassiek geordonneerde pilasters en halfzuilen. Sterk gemarkeerde middenpartij van drie traveeën bekroond met monumentale puntgevel waarachter zadeldak (nok loodrecht op de straat, leien) met vorstkam en kleine dakkapellen; rondboogvormig timpaan met mythologisch tafereel in mozaïek "Apollo en de muzen van de Parnassus" naar kartons van Constant Montald. Bovenverdieping van middenpartij begrensd door dubbele rij halfzuilen waartussen nissen met beelden gevat zijn. Begane grond met rondboogdeuren, bovenverdieping met drielichtskozijnen. Voor middenpartij ruim portaal uitgevoerd in bossage met rondbogenarcade onder een omlopende balustrade. Links en rechts: achteruit springende zijaanbouw van één travee en twee bouwlagen aansluitend bij eerste twee geledingen van voorgevel.