erfgoedobject

Landhuis Zonnekind

bouwkundig element
ID
2575
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/2575

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis Zonnekind
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Landhuis Zonnekind (zie verweerd opschrift in deurtravee), gelegen in een omhaagde, deels beboomde tuin met gekasseide toegangsweg en ijzeren hek.

Alleenstaand dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak met sobere dakkapel (nok parallel aan de straat, kunstleien), uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Gecementeerde lijstgevel, gemarkeerd door hoeklisenen en een centraal deurrisaliet met rechthoekige deur in vlakke, arduinen omlijsting; flankerende deurpilasters; hogerop deurvenster en balkon met ijzeren leuning. Rechthoekige vensters op arduinen lekdrempels, doorgetrokken op de bovenverdieping. Links aanbouwsel van drie traveeën en één bouwlaag met gelijkaardig uitzicht.


Bron     : Kennes H. & Steyaert R. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kantons Duffel - Heist-op-den-Berg, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 1997

Aanvullende informatie

Inmiddels is de dakbekleding vernieuwd met verwijdering van de dakkapel en werden de gevels grijs geschilderd. Het hekwerk, de haag en andere beplantingen zijn verdwenen.

  • Informatie verstrekt door Michel Van Craen (2018).
Datum: 20-03-2018

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Landhuis Zonnekind [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/2575 (Geraadpleegd op 14-06-2021)