Teksten van Burgerhuis ontworpen door Urbain Crommen

Burgerhuis ontworpen door Urbain Crommen ()

Breedhuis van één travee en drie bouwlagen, onder een mansardedak (leien), voorzien van drie recente dakkapellen. Het eethuis met woongelegenheid op de bovenste verdieping, naar ontwerp van architect Urbain Crommen, dateert uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Lijstgevel van wit geglazuurde baksteen met art-nouveau-inslag in de leuning die de brede erker bekroont en in de tegelfries gedecoreerd met witte irissen uit het standaardaanbod van Gilliot & Cie. Aan weerszijden van de korfboogvenster bevinden zich twee metopen in laagreliëf.

De begane grond is ondertussen gewijzigd en het schrijnwerk werd vernieuwd.

• BAECK M. & DEROM S. 2012: Tegels in gevels Gent, Fiets en wandelparcours, Gent, 16-17.
  • BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.

Auteurs:  Depuydt, Katrijn

Breedhuis ()

Breedhuis van één travee en drie bouwlagen, onder mansardedak (leien) voorzien van drie dakkapellen, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Lijstgevel van wit geglazuurde baksteen en art-nouveau-inslag in leuning die brede loggia bekroont en in faiencetegelfries met bloemmotieven. Hoogste verdieping met vijfdelig korfboogvenster met op krullen uitlopende booglijst. Kroonlijst op klossen. Gewijzigde begane grond.

Auteurs:  Bogaert, Chris