is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis met Erpelsteeg
Deze vaststelling was geldig van tot
Ruim hoekhuis van zeven traveeën en drie bouwlagen, drie linkertraveeën onder sterk hellend zadeldak (Vlaamse pannen), vier rechter traveeën met plat dak. Aanvankelijk enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen (vermoedelijk de huidige drie linker traveeën). Volgens archiefstukken werd een barokgevel opgetrokken ter vervanging van houten gevel in 1699. In de loop van de 18de eeuw uitgebreid met vier traveeën; volgens archiefstukken werd een nieuwe gevel conform met de reeds bestaande opgetrokken in 1767. Zijgevel van drie traveeën eveneens verbouwd. Derde bouwlaag toegevoegd in de 19de eeuw.
Bepleisterde lijstgevel met door cordons sterk horizontaal gemarkeerde geledingen. Rechthoekige vensters van tweede bouwlaag gescheiden door vlakke pilasters op geprofileerde basis en met Ionisch kapiteel die de doorgetrokken bovendorpel dragen; verdiepte borstwering. Bovenste vensters in geriemde omlijstingen. Eenvoudig hoofdgestel met omlopende kroonlijst. Totaal gewijzigde begane grond (oorspronkelijk met geblokte pilasters en rechthoekige deur in derde en vijfde travee).
Verankerde zijgevel van drie traveeën in de Erpelsteeg; rechthoekige vensters, in de eerste travee gedicht. Aanbouw van drie bouwlagen met bepleisterde lijstgevel uit de 19de eeuw in de Erpelsteeg.
Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4na, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)