Hotel Snoeck

• is aangeduid als beschermd monument Herenhuis Hotel Snoeck

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hotel Snoeck

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis in rococostijl

Beschrijving

Hotel Snoeck deed van 1802 tot 1806 dienst als Bisschoppelijk Paleis en werd nadien bewoond door de musicoloog Cesar Snoeck, vermaard om zijn uitgebreide collectie muziekinstrumenten.

Herenhuis in rococostijl, volgens archiefstukken in 1749 opgetrokken naar ontwerp van architect David 't Kindt met verdwenen achterhuis uitziend op Jan Palfijnstraat. Oorspronkelijk dubbelhuis, heden enkelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (leien) voorzien van dakkapellen. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel begrensd door geblokte hoekbanden en gemarkeerd door licht uitspringend en hoger opgetrokken middenrisaliet van drie traveeën, eveneens afgelijnd door geblokte hoekbanden; gebogen frontonbekroning waartegen twee naar binnen gekeerde kwartcirkels aanlopen. Ten opzichte van risaliet uitspringende middentravee - voormalige deurtravee - voorzien van geblokte banden. Geschilderde zandstenen plint. Steekboogvensters omlijst met doorlopende platte banden; borstweringen met vlakke spiegels. Beluikte benedenvensters. Middentravee met spiegelboogvormig benedenvenster (voorheen deur) met hollijst op neuten versierde hoeken, rechte kroonlijst met 19de-eeuwse balkonleuning. Spiegelboogvormige deurvensters met kwarthol beloop versierd met rocailles en bekroond met pseudobalustrade met lamberkijn. Boogveld van gevelbekroning met vierlobbige oculus omlijst met geraffineerde rococoversiering. Zijrisalieten met eenvoudig hoofdgestel. 19de-eeuwse koetspoort met gebogen tussendorpel en bovenlicht met smeedijzeren vulling.

Achtergevel: bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel van zeven traveeën en twee bouwlagen met licht uitspringend middenrisaliet van drie traveeën bekroond met driehoekig fronton; mansardedak met oeil-de-boeuf en recente dakkapellen. Deur en deurvenster in middentravee omlijst met geblokte band. Beluikte benedenvensters en rechthoekig bovenvensters. Schouderboogvormige deur met hol beloop op neuten en imposten, vlakke sluitsteen en rechte kroonlijst. Rechthoekige koetspoort met gebogen tussendorpel, vleugels en bovenlicht met houten tracering met beschilderde glasvulling met bloemmotieven.

Mobilair: salons volledig ingericht in régence-, Lodewijk XV- en Lodewijk XVI-stijl. Deurstukken toegeschreven aan J. Garemyn en voorheen gedateerd 1775, 1776 en 1778.

• Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 281, nummer 18.