erfgoedobject

Burgerhuizen met fabriek

bouwkundig element
ID
25804
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25804

Juridische gevolgen

Beschrijving

Huizenblok als geheel ontworpen met twee gelijkaardige enkelhuizen met drie bouwlagen van twee ongelijke traveeën onder mansardedak (leien), uit overgangsjaren 19de naar 20ste eeuw. Sobere baksteenbouw met verwerking van arduin voor plint en speklagen. Verhoogde begane grond met rechthoekige deur en arduinen tweelichten met bekronend balkon en loggia op identieke consoles in het breed zijrisaliet. Getoogde bovenvensters in vlakke bakstenen omlijsting en decoratieve bakstenen motieven op de borstwering. Rechter hoek uitgewerkt als spiltorentje dat van de architraaf af veelhoekig wordt en bekroond is met een kroonlijst. Bij nummer 6 loopt het zijrisaliet boven de kroonlijst uit op een tuitgevel met schouderstukken, verrijkt met trapmotief en rondboogvenster. Gevelbekroning door middel van hoofdgestel met gelede architraaf, fries met verdiepte panelen en gekorniste kroonlijst met tandlijst op klossen.

Brede getoogde inrijpoort met achterin gelegen fabriek.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4na, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuizen met fabriek [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25804 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.