erfgoedobject

Herenhuis de Pelikaan

bouwkundig element
ID
25815
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25815

Juridische gevolgen

Beschrijving

Zogenaamd Huis de Pelikaan (naar een nu verdwenen afbeelding van een pelikaan boven de deur,) van 1701, gebouwd door L. Bellemans, verder bewoond door de ongeschoeide karmelieten tot 1793, door de Fransen ingericht als kazerne tot 1810; aangekocht door conservator P. Van Huffel, museum en zetel van de Commissie voor Monumenten, in 1916 aangekocht door de stad en gerestaureerd naar ontwerp van architect F. Van Hove; heden opnieuw privé-bezit en ontoegankelijk voor het publiek.

Dubbelhuis van zeven traveeën met twee bouwlagen onder zadeldak (leien) met centraal dakvenster en recentere dakkapelletjes. Baksteenbouw met verwerking van zandsteen (Ledesteen bij restauratie vervangen door Franse kalksteen) boven een plint van Doornikse steen. Horizontaal belijnde gevel door waterlijsten, cordons en kroonlijst. Kruiskozijnen gevat in vlakke omlijsting, getralied op de begane grond; borstwering met afwisselend panelen en balustrades. Centrale, monumentale spiegelboogdeur in arduinen omlijsting: geblokte rechtstanden en voluten boven de neuten en in de zwikken, onder een gekorniste druiplijst met getralied bovenlicht tussen voluten, putti en festoenen; uitgewerkte houten deur. Hoger opgetrokken middentravee, afgelijnd met vleugelstukken en bekronend hoofdgestel met gedateerde fries en pseudo-fronton; schouder- en topstuk met siervazen.

Zijtrapgevels. Rechts aanbouw van drie traveeën onder zadeldak (mechanische pannen), in 1936 bijgebouwd in eenzelfde stijl; centraal dakvenster met bekronend driehoekig fronton.

  • Stedelijk Archief Gent, reeks 535, bundel 285, nummer 1.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4na, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Sint-Katelijnestraat

  • Is deel van
    Sint-Katelijnestraat en omgeving


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Herenhuis de Pelikaan [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25815 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.