Teksten van Burgerhuis, gedateerd 1909

Burgerhuis, gedateerd 1909 ()

Historiek

Rijwoning met enkelhuisindeling, te dateren in 1909 naar ontwerp van Van Herreweghe & De Wilde. Een gevelsteen in de plint vermeldt: "Van Herrewege De Wilde - Architectes et constructeurs - The Leeds Fireclay co Ltd Leeds". Het ontwerp van de gevel en het interieur van het huis worden echter toegeschreven aan Albert Van huffel die vanaf 1903 voor het aannemersbedrijf Van Herrewege & De Wilde werkte.

Beschrijving

Lijstgevel met atypische vormgeving, bestaande uit twee traveeën op de gelijkvloerse verdieping en één verdiepte travee op de bovenliggende verdiepingen onder een sterk geprononceerd en overkragend hoofdgestel. De penanten op de eerste verdieping worden op de tweede verdieping verlengd in telkens twee balustervormige halfzuilen die het hoofdgestel dragen. Het platte dak wordt verscholen achter een klein lessenaarsdak met koperen leien. De gevel is voorzien van een gevelbekleding van geglazuurd bouwaardewerk, volgens de gevelsteen in de plint afkomstig van The Leeds Fireclay Company Limited uit Engeland. De plint en de venster- en deuromlijstingen zijn uitgevoerd in bouwkeramiek ("Engelse terracotta"), met een geometrisch patroon rondom de inkomdeur en florale motieven ter hoogte van het bovenlicht van deze deur. De onderdorpels van de vensteropeningen zijn afgewerkt met opvallende afwateringsgeultjes. De gelijkvloerse verdieping bestaat uit een drielicht met getoogde bovenlichten. Daarnaast bevindt zich de rondboogvormige inkomdeur met groot bovenlicht. Links onderaan de gevel is een decentraal geplaatst getoogd keldervenster met omlijsting en dievenijzers. De eerste verdieping wordt gemarkeerd door een halfronde erker met drie rechthoekige vensters en flankerend identiek venster. De tweede verdieping bestaat uit vier vensteropeningen, gescheiden door balustervormige halfzuilen. De voorgevel bewaart haar oorspronkelijk schrijnwerk en houten rolluiken. Voor de glas-in-loodramen van de voordeur en de vensters op het gelijkvloers werd gebruik gemaakt van iriserend Amerikaans of Tiffany glas.

Interieur

Gaaf bewaard interieur, vermoedelijk ontworpen door Albert Van huffel. Achter de bijzondere gevel schuilt een klassieke enkelhuisindeling bestaande uit een laterale gang die toegang verschaft tot achter elkaar gelegen ruimtes. De representatieve ruimtes op de gelijkvloerse verdieping betreffen een salon, een eetkamer en een veranda. De ruimtes zijn met elkaar verbonden en bewaren een doorlopende parketvloer met visgraatmotief.
Het salon aan de straatzijde heeft een traditionele neoclassicistische aankleding. Deze vormgeving vindt men terug in de schouwmantel van zwarte marmer, de raam- en deuromlijstingen, lambrisering en lijst- en stucwerk. Bewaarde kachel.
De eetkamer heeft een interieurafwerking in een voor Van huffel typerende art-decovormgeving. De deurhoge houten lambrisering bevat een ingebouwde wandkast met ingewerkte glas-in-loodramen naar de achterliggende traphal en gang. De schouwmantel in geaderde okerkleurige marmer bewaart een bijzonder vormgegeven haardplaat, vermoedelijk uit gehamerd koper. Aan de tuinzijde bevinden zich bovenlichten met kleurrijke glas-in-loodramen. Beglaasde deuren maken de verbinding naar de eetkamer enerzijds en de veranda anderzijds.
De veranda heeft een gelijkaardige afwerking als de eetkamer in art-decovormgeving. De deurhoge houten lambrisering bevat opnieuw ingewerkte wandkasten. Eén kastenwand bevat een kast met lezenaar. De schouwmantel in gelijkaardige geaderde okerkleurige marmer met mozaïek-inleg bewaart eveneens haar haardplaat. De kastenwand rondom de schouwmantel bevat een spiegel, legplanken, vitrinekasten en een ingewerkte slingerklok met metalen wijzerplaat (vermoedelijk koper). De veranda geeft uit op de achtertuin via een beglaasde deur met flankerende vensters, beide met kleinere bovenlichten.
De keuken bevindt zich in de achterbouw. Deze ruimte werd circa 2010 gemoderniseerd en bewaart nog de oorspronkelijke betegeling.

De ruimtes op de verdiepingen bewaren diverse oorspronkelijke elementen zoals binnendeuren met bovenlichten en deurbeslag, lijstwerk, wandkasten en een lavabo op de gang. Eén slaapkamer bewaart een schouwmantel met een voor Van huffel typerende vormgeving. De schouwmantel heeft een centraal cirkelvormig motief (vermoedelijk mozaïekinleg). De schouwboezem is voorzien van een spiegel met legplank op flankerende zuiltjes op bollen. De badkamer bewaart eveneens zijn oorspronkelijke betegeling. De traphal wordt zenitaal verlicht door een groot rechthoekig dakvenster met kleurrijke glas-in-loodramen.

Ruime ommuurde stadstuin, aan de achterzijde uitgevend op de restanten van de middeleeuwse stadsomwalling.

• BAECK M. & DEROM S. 2012: Tegels in gevels Gent, Fiets en wandelparcours, Gent, 20-21.
  • BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.

Auteurs:  Declercq, Daan

Enkelhuis van één travee en drie bouwlagen, te dateren in 1909 naar ontwerp van Van Herrewege & De Wilde. Een gevelsteen in de plint vermeldt: "Van Herrewege De Wilde - Architectes et constructeurs - The Leeds Fireclay co Ltd Leeds". Het ontwerp van de gevel en het interieur van het huis worden echter toegeschreven aan Albert Van huffel die vanaf 1903 voor het aannemersbedrijf Van Herrewege & De Wilde werkte.

Lijstgevel voorzien van een fraaie voorgevelbekleding van geglazuurde tegels. Volgens de gevelsteen in de plint zijn de tegels afkomstig van The Leeds Fireclay Company Limited uit Engeland. Begane grond met getoogd drielicht. Bijzonder zijn de gebakken terracotta-elementen met florale motieven rond het bovenlicht van de toegangsdeur en de klei-elementen met geometrisch patroon rond de deur. De tweede bouwlaag kenmerkt zich door de halfronde loggia met rechthoekige vensters. De derde bouwlaag wordt geflankeerd door halfzuilen op de hoekpenanten en is geritmeerd door gelijkaardige halfzuilen. De onderdorpel van de vensters zijn telkens voorzien van een tegel met een geul voor de afwatering. Glas-in-loodramen in de vensters en de deur van iriserend Amerikaans of Tiffany glas.

Auteurs:  Depuydt, Katrijn

Burgerhuis ()

Enkelhuis van één travee en drie bouwlagen voorzien van een fraaie voorgevelbekleding van geglazuurde tegels uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Een gevelsteen in de plint verwijst naar de herkomst: "Van Herrewege, De Wilde - Architectes et constructeurs - The Leeds Fireclay co Ltd Leeds". Begane grond met getoogd drielicht, rechthoekige bovenvensters; halfronde loggia op de tweede bouwlaag. De derde bouwlaag wordt geflankeerd door halfzuilen op de hoekpenanten en is geritmeerd door gelijkaardige halfzuilen. Hol geprofileerde rondboogdeur omlijst met gebogen hanenkam.

Auteurs:  Lanclus, Kathleen