erfgoedobject

Hoekhuis

bouwkundig element
ID
25835
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25835

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Hoekhuis met de Koornmarkt, met drie bouwlagen van respectievelijk zes en acht traveeën onder mansardedak (leien) met houten dakkapellen en dakvenster (Koornmarkt), rond 1912 gebouwd naar ontwerp van architect Janssens, geïnspireerd op de bouwaanvraag van het huis, Jan Breydelstraat nummer 42 van 1705. Horizontaal belijnde bak- en natuurstenen gevels met waterlijsten en kroonlijst, geritmeerd door kruiskozijnen met verticaal doorlopende penanten van hardsteen; panelen en vruchtenfestoenen op de borstwering.

Gevel (Koornmarkt) met middenrisaliet van vier traveeën met bekronend dakvenster tussen vleugelstukken onder een gebogen fronton; siervazen op schouder- en topstuk.

Gewijzigde begane grond met aangebouwde pui (café-restaurant) met behouden korfboogdeuren in rechtertravee.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1976


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoekhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25835 (Geraadpleegd op 10-05-2021)