erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID: 25839   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25839

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Rijhuis met brede halsgevel, twee bouwlagen en vijf traveeën onder zadeldak (? leien), in 1912 gebouwd volgens de bouwaanvraag van een gesloopt huis op de Zandberg van 1712.

Hardstenen voorgevel met imitatiebanden, geritmeerd door rechthoekige vensters met bekronende druiplijst en sluitsteen; markante centrale travee op de bovenverdieping, afgelijnd met Ionische pilasters onder een hoofdgestel met driehoekig fronton en voorzien van een opengewerkt balkon; zekere Lodewijk XV-invloed in de ornamenten: borstwering met medaillons en festoenen, vastgehouden door putti. Gevelbekroning door middel van hoofdgestel met gelede architraaf, fries met jaartal MDCCXII en driehoekig fronton met rankwerk en bekronende siervaas.

Gewijzigde begane grond.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1976


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25839 (Geraadpleegd op 08-08-2020)