erfgoedobject

Vleugel Hof van Ravenstein

bouwkundig element
ID
25843
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25843

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

  • is deel van de aanduiding als beschermd monument Herenhuis Ligy
    Deze bescherming is geldig sinds 26-03-1990

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Herenhuis Ligy met binnenplaats
    Deze bescherming is geldig sinds 26-03-1990

Beschrijving

Middelgroot hoekhuis met drie traveeën brede trapgevel van twee bouwlagen, onder sterk hellend zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), vermoedelijk uit de 17de eeuw, en oorspronkelijk een vleugel van het oude "Hof van Ravenstein" en deel uitmakend van het gebouwencomplex Onderbergen nummer 2. Voorgevel springt achteruit en vormt een scherpe hoek met de huidige rooilijn van de straat; voor de benedenverdieping is een bepleisterde lijstgevel van drie traveeën en één bouwlaag opgetrokken aansluitend bij de aangrenzende gevelwand. Verankerde bakstenen trapgevel (12 trappen, topstuk afgebroken) geleed door waterlijsten en voorzien van zandstenen kruiskozijnen onder ontlastingsboog; twee bolkozijnen als zoldervensters.

Zijgevel: verankerde en bepleisterde bakstenen lijstgevel van zes traveeën en twee bouwlagen, hoge rechthoekige vensters met kwartholle dagkanten, voorheen met kruisen waarvan nog sporen in de dichtgemetselde muuropeningen. Hangende goot. Toegankelijk langs rechthoekige deur in muur in verlengde van nummer 1.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1976


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Vleugel Hof van Ravenstein [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25843 (Geraadpleegd op 25-02-2021)