erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID: 25857   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25857

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Breedhuis met twee bouwlagen van zeven traveeën onder mansardedak (leien), volgens archiefstukken daterend van 1778, doch met toegevoegde centrale deur en driehoekig fronton met oeil-de-boeuf boven de vier middentraveeën. Horizontaal belijnde gevel door arduinen kordons en gekornist hoofdgestel met rocailleconsoles in de middentravee. Eenvoudige rechthoekige vensters. Links, oorspronkelijke korfboogvormige poort, ingeschreven in een rechthoekige geprofileerde omlijsting op hoge neuten met gegroefde sluitsteen en bladguirlandes onder een bekronend balkon op consoles. Achtergevel van zes traveeën met bredere, uitspringende rechter travee met arduinen korfboogvormige poortomlijsting. Rechthoekige vensters in geriemde omlijsting met oren op de begane grond; verdiepte panelen op de borstwering. Gevelbekroning met kroonlijst en bekronend driehoekig fronton op rocailleconsoles in de middentravee; drielobbige oculus in rocailles als verfraaiing.

  • Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 293, nummer 11.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1976


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25857 (Geraadpleegd op 12-08-2020)