Herenhuis in second-empirestijl

Beschrijving

Rijk versierd enkelhuis in second-empirestijl van vijf traveeën met drie bouwlagen onder zadeldak (pannen) onderaan op gevelsteen gedateerd en gesigneerd; architect Keuckeleere, 1859.

Bepleisterde en geschilderde bovenverdiepingen boven een arduinen onderbouw in bossage; overvloedig gebruik van arduin voor vensteromlijstingen, balkons en decoratieve panelen. Horizontaal belijnde gevel door middel van cordons; verticaal gemarkeerd door rechter zijrisaliet afgelijnd met versierde arduinen pilasters: monumentale rondboogpoort in overladen omlijsting met sluitsteen en leeuwenkop, geflankeerd door pilasters met bekronend balkon op zware consoles; fijn verzorgde houten vleugeldeur en waaier in het bovenlicht. Rechthoekige bovenvensters met afgeronde hoeken, gevat in rijke arduinen omlijsting met speels sluitstuk en opengewerkte borstweringen; cartouches met leeuwenkopjes op de penanten. Een uitgewerkt hoofdgestel met architraaf, fries met venstertjes in een gelijkaardige omlijsting en kroonlijst op uitgelengde consoles sluit gevel af.

Interieur met behouden neoclassicistische hal en trappenhuis met Korinthische zuilen; plafonds met stucversiering.