erfgoedobject

Hoekhuis

bouwkundig element
ID: 25889   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25889

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Sint-Veerleplein en omgeving
  Deze bescherming is geldig sinds 07-10-1993

Beschrijving

Gereconstrueerd hoekhuis. Was tot begin 20ste eeuw een bepleisterde lijstgevel met 19de-eeuws uitzicht, bij de restauratie van het plein en het Gravensteen in oorspronkelijke (?) stijl herbouwd. Oorspronkelijke voorgevel in de Rekelingestraat met in- en uitgezwenkte top uit eind 16de eeuw (?). Vooren zijgevel van arduin geritmeerd door superpositie van Toscaanse en Ionische pilasters. Horizontaliserende werking van het hoofdgestel boven iedere bouwlaag en de borstwering met spiegels. Rechthoekige benedenvensters met tussendorpel op consoles en bovenlicht met middenstijl. Kruiskozijnen op de bovenverdieping. Geveltop met twee geledingen afgelijnd door voluten en bekroond met een driehoekig fronton geflankeerd door twee obelisken. Twee dakvensters met driehoekig fronton in de zijgevel.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1976


Relaties

 • Is deel van
  Sint-Veerleplein

 • Is deel van
  Sint-Veerleplein en omgeving

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoekhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25889 (Geraadpleegd op 29-02-2020)