erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID: 25891   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25891

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis
  Deze bescherming is geldig sinds 03-09-1981

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Patershol en omgeving
  Deze bescherming is geldig sinds 03-09-1981

Beschrijving

Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen, afgedekt met een zadeldak (pannen), uit de 16de eeuw. Voorgevel met in- en uitgezwenkte top in traditionele bak- en zandsteenbouw. Begane grond met gewijzigde kruiskozijnen en rechthoekige deur met tussendorpel op consoles; getralied bolkozijn als bovenlicht. Overkragende bovenverdieping van drie rondbogen op consoles met onversierd boogveld. Gekoppelde kruiskozijnen met hoekblokken aan de zijkanten en bekroond met onversierde halfronde boogvelden. Geveltop geleed door horizontale zandstenen banden; eerste geleding afgelijnd door voluutvormige vleugelstukken en voorzien van een kruiskozijn onder een doorlopende kroonlijst met bolornamenten; tweede, getoogde geleding met kroonlijst, waarboven een inzwenkend topstuk met gebogen fronton en bolornament.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1976


Relaties

 • Is deel van
  Patershol

 • Is deel van
  Sint-Veerleplein

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25891 (Geraadpleegd op 28-01-2020)